Markedsplass for skytjenester
Det skal etableres en markedsplass som skal gjøre det enklere for virksomhetene å anskaffe sikre, lovlige og kostnadseffektive skytjenester.
Markedsplassen skal gi tilgang til avtaler og gi oversikt over tilbudet i markedet, prosesstøtte i anskaffelsesprosessen, og støtte til sikkerhets- og risikovurderinger.

Om programmet
Programmet består av tre prosjekter:
- Veiledning og metode
- Avtaler
- Teknisk løsning
Vi legger opp til tett dialog med brukere og leverandører. Ta kontakt med oss for innspill eller spørsmål.
Veiledning og metode
Vi skal utvikle veiledning om hvordan virksomhetene kan utvikle strategi for å flytte til skyen og veiledning om bruk av de avtalene markedsplassen inngår. Du vil også finnen annen relevant veiledning i forbindelse med skytjenester. Eksempler på dette er hvordan du skal forholde deg til vilkårene tredjepart/underleverandør krever for å kunne ta en skytjeneste i bruk.
Veiledning og eksempler på krav til sikkerhet er høyt prioritert. Vi vil videreutvikle vår veiledning med eksempler på krav til sikkerhet for skytjenester med stor utbredelse i offentlig sektor. Vi vil også vurdere alternative løsninger, og konsept for, presentasjon av skytjenester som har lav økonomisk verdi, samt hvilke krav til sikkerhet som bør stilles til disse tjenestene.
Avtaler
Med bakgrunn i behovsundersøkelse blant statlige virksomheter og kommuner og en markedsundersøkelse er det utarbeidet forslag til en avtaleportefølje for første versjon av markedsplassen.
Aktuelle avtaleområder kontorstøtte, lagring, back-up og recovery samt konsulenttjenester.
Vi planlegger ytterligere behovsundersøkelser og markedsundersøkelser før vi gjennomfører anskaffelser med mål om å etablere rammeavtaler. Vi vurderer også å etablere dynamiske innkjøpsordninger. Det planlegges å gjennomføre markedsdialog i forkant av hver anskaffelse.
Teknisk løsning
En teknisk løsning skal utvikles for å presentere avtaler og veiledning.
I 2020 vil fokus være å designe en arkitektur for teknisk løsning. Forretningsprosesser og brukerbehov skal detaljeres og vi skal konkretisere funksjoner og egenskaper for markedsplassen. Arbeidet med å realisere arkitekturen skal begynne i slutten av 2020. Den tekniske løsningen skal kunne samhandle effektivt med andre løsninger, herunder legge til rette for fortsatt bruk av konkurransegjennomføringsverktøy (KGV) og kontraktsadministrasjonsverktøy (KAV).
Tittel inn her
Programleder: Kjetil Østgård, 932 27 659
Veiledning og metode: Asle Aass, 922 89 396
Avtaler: Jørgen Iversen, 959 32 801
Teknisk løsning: Stian Horne, 997 07 399
Informasjonssikkerhet: Håvard Reknes, 469 28 494
Spørreundersøkelse om bruk av gratistjenester
Undersøkelsen ble sendt til statlige virksomheter, kommuner og fylkeskommuner den 31. mars 2020 med svarfrist 16. april.
Dersom du ikke har mottatt undersøkelsen men allikevel ønsker å bidra med ditt svar så kan du laste ned undersøkelsen her.
Høyreklikk på lenken og lagre undersøkelsen lokalt før du åpner den og besvarer våre spørsmål. Når du har besvart alle spørsmål, klikk på "Send skjema" som du finner oppe til høyre på skjemaet.
Om undersøkelsen
Gratistjenester er tjenester som enten er gratis eller har så lav verdi at det ikke er krav om å gjennomføre anskaffelsesprosesser i henhold til anskaffelsesregelverket. Mange offentlige virksomheter er allikevel interessert i å ta slike tjenester i bruk fordi de er nyttige.
Vi vet at mange offentlige virksomheter bruker slike tjenester og det ofte er stor usikkerhet om disse tjenestene er sikre å bruke. Vi vet også at mange virksomheter har en rekke «uautoriserte» tjenester i bruk – det vil si tjenester ansatte har tatt i bruk uten å på forhånd avklare dette med IT-ansvarlige i virksomheten.
Hvorfor stiller vi spørsmål?
Denne spørreundersøkelsen skal bidra med å gi oss oversikt over hvilke gratistjenester som er i bruk i offentlig sektor, hvilke kontroller som gjennomføres lokalt og hvilke kontroller virksomhetene finner det nyttig gjennomført sentralt. For å lykkes med å prioritere de mest brukte og attraktive gratistjenestene for presentasjon og kontroll på markedsplassen, er det avgjørende at vi kjenner og forstår behovet. Informasjon fra denne og senere undersøkelser er derfor veldig viktige elementer i behovskartleggingen.