På disse sidene vil du finne tips og veiledning om hvordan du kan stille og følge opp krav som fremmer respekt for grunnleggende menneskerettigheter.
Anskaffelsesloven § 5 slår fast at offentlige oppdragsgivere skal ha egnede rutiner for å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter ved offentlige anskaffelser hvor det er risiko for brudd på slike rettigheter. På disse sidene gir vi deg veiledning om hva vi anbefaler bør være del av slike egnede rutiner.
Veiledningen tar deg gjennom de ulike stegene i anskaffelsesprosessen og momenter som bør være en del av rutinene fra du planlegger en anskaffelse, til konkurransegjennomføringen og deretter kontraktoppfølgingen. Vi anbefaler deg å gjennomføre stegene i prosessen slik de er beskrevet på disse sidene, som en del av rutinene for å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter ved anskaffelser hvor det er risiko for brudd på slike rettigheter.
Kravet om å ha egnede rutiner for å fremme grunnleggende menneskerettigheter i anskaffelser må løftes internt i virksomheten. Vi anbefaler at virksomheten innarbeider dette som et delmål i anskaffelsesstrategien sin. Du kan lese mer om dette her.
Sosialt ansvar i forberedelsesfasen
Krav som fremmer grunnleggende menneskerettigheter, kan stilles som etiske kvalifikasjonskrav, etiske tildelingskriterium og/eller etiske kontraktvilkår. I forberedelsesfasen av en anskaffelse skal du vurdere om og hvordan du skal stille etiske krav.
Du må vurdere om anskaffelsen gjelder et høyrisikoprodukt, og om det er forholdsmessig å stille etiske krav. Markedsmodenhet og om produktet er strategisk viktig for virksomheten, kan også ha betydning.
Du kan lese mer om disse temaene på siden «Sosialt ansvar i forberedelsesfasen».
Gjennomføre konkurranse – sosialt ansvar
Ved anskaffelse av høyrisikoprodukter kan det være lurt å synliggjøre virksomhetens vektlegging av etisk ansvar i kunngjøringen. Du bør også lyse ut slike konkurranser med gode tidsmarginer. Det nye anskaffelsesregelverket pålegger oppdragsgivere å avvise en leverandør som er rettskraftig dømt eller har vedtatt et forelegg for barnearbeid eller andre former for menneskehandel.
Les mer om dette under «Gjennomføre konkurranse – sosialt ansvar».
Kontraktoppfølging, rapportering og evaluering – sosialt ansvar
Når det stilles etiske krav, er det viktig at disse kravene også følges opp. Oppfølging av kravene kan skje gjennom egenrapportering fra leverandøren, ved dokumentasjonsgjennomgang og/eller ved å gjennomføre stedlig kontroll. Hvordan du følger opp, er avhengig av risikoen for brudd på de etiske kravene, avtalens verdi/lengde og ressursene i virksomheten din.
Det kan være lurt å rapportere om arbeidet med etiske krav og evaluere og lære av tidligere anskaffelser for å oppnå mer samfunnsansvarlige anskaffelser fremover.
Du finner mer informasjon om disse temaene i kontraktoppfølgingsfasen på siden «Kontraktoppfølging, rapportering og evaluering – sosialt ansvar».
Generelt om anskaffelsesprosessen
Ønsker du mer generell informasjon om gjennomføringen av en anskaffelse fra utfordringen oppstår til kontrakten er sluttført og evaluert, finner du det i Difis standardiserte anskaffelsesprosess.
Sist endret 23. mai 2017