Kjøp av mat og drikke (frukt, grønnsaker, kaffe/te/kakao)
Informasjon om risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter i produksjon av utvalgte mat- og drikkeprodukter.
Oppsummert risikovurdering for brudd på menneskerettigheter
Matrisen under angir risikonivået for brudd på grunnleggende menneskerettigheter ved dyrking/plukking av produktene (råvarenivå). I tabellen under angis noen spesifikke produkter innen produktkategorien mat- og drikke, som er plukket ut for nærmere risikovurdering.
Produkt | Råvarenivå |
---|---|
Kaffe | Svært høy risiko |
Te | Svært høy risiko |
Kakao | Svært høy risiko |
Sukker | Svært høy risiko |
Tomater, friske* | Høy risiko |
Tomater, hermetiske | Høy risiko |
Salat* | Middels høy risiko |
Agurk* | Middels høy risiko |
Epler* | Middels høy risiko |
Bananer | Svært høy risiko |
Appelsiner | Høy risiko |
Druer | Høy risiko |
*Risikonivået gjelder for importerte produkter, med annet opprinnelsesland enn Norge.
Risiko i leverandørkjeden
Det er i stor grad rapportert om brudd på menneskerettigheter og skadevirkninger på miljøet i landbrukssektoren. Dette gjelder blant annet bruk av barnearbeid og tvangsarbeid, slavelignende arbeidsforhold, svært lave lønninger, usikker bruk av plantevernmidler og andre helse- og sikkerhetsproblemer samt begrensninger på folks rett til å melde seg inn i fagforeninger.
Anbefalinger
Risikoanalysene viser at det totalt sett er middels høy til svært høy risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter i produksjon av utvalgte mat-og drikkeprodukter. Ved vurdering av risiko må det ses til risikonivå i hele leverandørkjeden. Merk at risikoen vil kunne variere for andre type produkter enn de som angis her.
Planlegging
Risiko tilsier at du skal stille krav om respekt for grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter når du skal anskaffe mat- og drikke.
Vi anbefaler særskilte kontraktsvilkår. Bruk av slike krav må imidlertid ses i sammenheng med lengden og verdien på anskaffelsen (forholdsmessighet). Les mer om forholdsmessighetsvurdering og bruk av etiske krav.
Dersom dere vurderer å benytte kvalifikasjonskrav for sosialt ansvarlig produksjon anbefaler vi at dere undersøker markedsmodenheten. Markedsdialog kan også være nyttig for å få informasjon om risikobildet. Informasjonen herfra kan være til hjelp når du gjennomfører dialog med markedet.
I Difis kriterieveiviser finner du også forslag til kravspesifikasjon som kan benyttes ved anskaffelse av utvalgte mat- og drikkeprodukter. Se kravet i Difis kriterievieviser.
Kontraktsoppfølging
Ved kontraktsoppfølging kan for eksempel kaffe, te, bananer, druer, tomater med flere være relevante produkter å undersøke nærmere ettersom dette er produkter med svært høy eller høy risiko.
Se info om kontraktsoppfølging av de etiske kravene.
Les mer i rapporten om risiko for brudd på menneskerettigheter for mat og drikke.
OECD har også laget en sektorveileder for landsbruks- og matvaresektoren med formål om at bedrifter innen sektoren bidrar til et bærekraftig landbruk gjennom ansvarlig forretningsdrift, og som kan være nyttig å se til. Veilderen finnes på OECDs nettsider.