2021: Ombruk av møbler i Asker kommune

Eksempel som viser miljø- og kostnadsbesparelsene ved ombruk av møbler og hvordan dette kan muliggjøres ved bruk av nye digitale plattformer.

Bakgrunn og utgangspunkt

Asker kommune har tatt mål av seg å være en miljøvennlig kommune og bli ledende på sirkulær økonomi. Satsingen på ombruk av møbler er en del av denne strategien, og ble igangsatt etter konkrete observasjoner om at de selv leverte store mengder brukte møbler til kommunens avfallsstasjon. Et lenge planlagt flytteprosjekt i forbindelse med kommunesammenslåingen med Røyken og Hurum var en naturlig anledning til å tenke nytt rundt ombruk. 
 

Ny løsning 

Ombruksprosjektet har et mål om å kartlegge eksisterende møbelsortiment og i høyest mulig grad sørge for at disse blir gjenbrukt internt i kommunen, der det er behov, og dermed minimere innkjøp av nye møbler. I første omgang vil ombruk av møbler bli gjennomført som del av flytteprosjektet, men vil etter hvert bli løftet ut til de ulike enhetene og linjeorganisasjonene. Der intern ombruk av møbler ikke dekker behovet skal det i første rekke kjøpes inn brukte møbler på eksisterende rammeavtale og deretter, som et tredje alternativ, kan det kjøpes inn nytt.  

Resultater

Ombruksprosjektet er fortsatt i en tidlig fase der kun deler av potensialet er realisert. Det fins likevel data basert på det som er innregistrert av møbler i databasen hittil og effektene på kostnader og miljø under er basert på dette. Endelige resultater vil foreligge når flytteprosjektet er ferdigstilt i 2021. 

Kostnader Miljø  Kvalitet 
Reduksjon i kostnader kommer i form av at kommunen unngår å kjøpe nytt. Tall er beregnet ut ifra et representativt utvalg av møbler og ny innkjøpspris på disse. Dette er et resultat av forlenget levetid på eksisterende møbler og å unngå innkjøp av nytt. 51,4 tonn avfall er beregnet ut ifra reg. vekt. Ombruk vil også redusere CO2-utslippet med 105 tonn (basert på EPD’er og bransjetall). Flytting av møbler har bidratt til arbeidstrening for personer gjennom NAV. I tillegg har et pilotprosjekt med et arbeidssenter  
engasjert 4-6 personer, 1-2 dager i uken, med reparasjon og oppgradering av ombruksmøbler. 

Suksesskriterier 

Basert på de erfaringene som er gjort så langt i prosjektet trekkes følgende kriterier frem som spesielt viktige for å lykkes med ombruk av møbler: 

Forankring – Forankring på alle nivåer i kommunen har vært, og vil bli, viktig. Prosjektet har hatt god hjelp i en ordfører som har vært støttende. Det har også vært viktig å få både interne enhetsledere og eksterne arkitekter med på laget gjennom å informere og å synliggjøre positive effekter. For å få til den kulturendringen som kreves – i forhold til det å benytte brukt fremfor nytt – har Asker lagt vekt på å motivere de ansatte. Som et eksempel har enheter som har utmerket seg spesielt positivt blitt gitt ekstra oppmerksomhet i form av blomster. 

Samarbeid – Samarbeid med et av NAV sine sentre for arbeidstrening, og kommunens arbeidssentre for personer med nedsatt funksjonsevne, har vært helt avgjørende for gjennomføringen. Personer i arbeidstrening har løst mye av logistikken, som f.eks. henting av møbler. Arbeidssentrene har utført lett reparasjon og rensing av møbler, og samarbeidet er tenkt utvidet med flere reparasjonsoppgaver ettersom de får mer erfaring og kompetanse.  

Ressurser – Prosjektet vil fremover ha en dedikert person til å jobbe med dette på heltid. Det er en anerkjennelse av at det har krevd en del mer ressurser og tid enn kommunen hadde sett for seg. Dette gjelder særlig i forhold til kartleggingsfasen som var tidkrevende, men også fordi det hadde vært gunstig med mer og bedre intern og ekstern kommunikasjon om prosjektet for å skape en bredere forankring og eierskap – både for ansatte og innbyggere.  

Beskrivelse av prosessen 

I begynnelsen av prosjektet ble det nedsatt en prosjektgruppe der ledere fra flere av kommunens enheter deltar. Våren 2019 ble arkitekter inkludert for å sikre en helhetlig møbleringsplan, som f.eks. å velge møbler som harmoniserer med det øvrige interiøret. I samme periode ble Asker tildelt 325.000 i klimasatsmidler for å delta i videreutviklingen av verktøyet «Greenstock» utviklet av Zero Emission Development AS i Trondheim. Prosjektet har derfor bidratt direkte til næringsutvikling.

Den samme stolen før og etter omtrekking og maling

Plattformen har blitt brukt til å få oversikt over kommunens møbler, koble brukte møbler med nytt behov og å måle effekter på kostnader og miljø. Til å begynne med ble to studenter engasjert i kartleggingen i tillegg til en intern ressurs på deltid.

Fra og med januar 2020 har en person på heltid hatt ansvaret for prosjektet. Asker har i tillegg etablert et tett samarbeid med NAV sine sentre for arbeidstrening og kommunens sentre for tilrettelagt arbeid. De har vært en viktig ressurs i flyttingen, men også i form av reparasjon og oppgradering av møbler.

Asker har i dag møblert flere bygg med brukte møbler og håper at opp mot 80 % av tilgjengelige brukte møbler er tatt i bruk innen januar 2021.  
 

Kontaktperson DFØ
Oppdatert: 10. mai 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.