Mat og måltidstenester

Ved alle mat- og drikkeanskaffelser bør du stille krav som forebygger og reduserer matsvinn, til sosialt ansvarlig produksjon og planlegge en meny som gir et lavest mulig miljøbelastning.

Krav og kriterier for mat og drikke

Du kan redusere miljøbelastningen fra hele anskaffelsen ved å stille krav til matsvinn og ved å stille helhetlige krav til hvilke produkter avtalen skal inneholde. Dette kan for eksempel være flere økologiske produkter eller flere vegetariske/plantebaserte matvarer. Du kan også stille krav som er knyttet til spesifikke miljøproblem, som for eksempel tropisk avskoging.

Ved å stille krav til matsvinn kan du redusere miljøbelastningen knyttet til alle matvarene du anskaffer. I tillegg vil fokus på matsvinn gi økt bevissthet og derav bedre kvalitet på maten.

Du bør stille krav til at leverandør av måltidstjenester skal redusere matsvinnet. Når du bestiller produkter bør du selv ha en plan for å forebygge og redusere matsvinn, og du kan i tillegg kreve at leverandøren skal ha et system for matsvinn i verdikjeden.

Er det mulig å kjøpe lokalprodusert mat?

Det er ikke tillatt å stille krav til lokal produsert mat, eller at maten skal være produsert i Norge. Det er mulig å dele opp i delkontrakter i en og samme konkurranse. Da kan du sikre at lokale leverandører av enkeltprodukter kan levere tilbud på disse produktene.

Hvorfor skal jeg dele opp en konkurranse?

Å dele opp en konkurranse kan gi flere tilbud, og dermed enda bedre avtaler, enn hvis man ikke hadde delt opp. Leverandører som ikke kan levere på alle produkter/produktgrupper får også mulighet til å delta. Det vil derfor også gi mulighet til lokale leverandører. Samtidig er det fortsatt interessant for de store leverandørene å levere inn tilbud på alle produkter/produktgrupper, fordi de fortsatt kan vinne alle delkontraktene.

Hvordan kan jeg dele opp en konkurranse?

Her er tre eksempler på hvordan du kan dele opp en konkurranse. Pass på at du ikke diskriminerer leverandørene ved valg av hvordan du skal dele opp.

  • Dele opp etter produktgrupper. Eksempler på produktgrupper er fersk fisk, frossen fisk, fersk kjøtt, frossent kjøtt, meieriprodukter, bakervarer, frukt, grønt og bær.
  • Dele opp etter produkt for produkt. Eksempler på dette er epler, pærer, knekkebrød, oksekjøtt, laks, torsk og hvetemel. 
  • Dele opp etter økologiske og konvensjonelle produkter, eventuelt åpne for å kunne gi tilbud på kun en av delene. Da kan også leverandører som kun leverer økologiske produkter være med i konkurransen.

 

Aktuelt

Matsvinn

Staten vil kutte matsvinnet

Staten går foran og inkluderer matsvinn i nye kriterier for offentlige anskaffelser. Nå kan stat og kommune enkelt stille krav til leverandørene og sikre minimalt matsvinn både for kantinemat og annen servering.